Bokashikompost

Det absolutt beste rådet vi kan gi når du starter en kjøkkenhage er å kompostere avfallet ditt. Det er så mye krutt i hjemmelaget kompost, og så billig å gjøre det, at det ikke er noen gode grunner til å la være. Jorden din blir god og levende, og plantene dine vil elske det.
Bokashi i skolehagen
Bokashi er en metode for å kompostere husholdningsavfall. Metoden forenkler prosessen, er luktfri og gjør avfall til jord på rekordfart. Bokashi er japansk og betyr bare «gjæret» eller «fermentert». Det vil si at fermentert mat som kimchi og sauerkraut også egentlig er bokashi.

Når man benytter bokashimetoden for kompostering så melkesyrer man matavfallet istedenfor å la det råtne. Bokashikompost er en trestegs rakett til næringsrik jord:
  1. Samling av husholdningsavfall
  2. Melkesyrning i lufttett miljø
  3. Vanlig nedbrytning sammen med jord

Hva trenger jeg?

For å lage kompost må du ha:
  1. Matavfall
  2. Bokashistrø
  3. En lufttett beholder
Bokashistrø er hvetekli som er tilført melkesyrebakterier og gjærceller, såkalt Effektive Mikroorganismer (EM). Dette kan man kjøpe fra flere butikker som Claes Ohlsson eller nettbutikker som Bokashi Norge. Det er mulig å lage strø selv, men det er såpass billig å kjøpe og så drøyt i bruk at det blir for spesielt interesserte.
Bokashistrø
Det eneste kravet til beholderen er at den rommer passelig med avfall og er lufttett med lokk. Mange bruker tomme bøtter for majones eller andre bøtter på 15-20 liter. Det finnes også spesialbeholdere med rist i bunnen og tappetut som gjør det enklere å tappe ut den næringsrike væsken som lages under prosessen. Men det er ikke et krav å ha en slik bøtte.
Bokashibøtte med rist og tappekran

Hva kan jeg kompostere?

Det aller meste av husholdningsavfall kan komposteres med metoden. Eggeskall, grønnsaker, potetskall, sitrus, brød, middagsrester, ris, fisk, kjøtt, skalldyr, kaffegrut og kaffefiltre, tørkepapir og så videre er helt topp. Det eneste man skal være oppmerksom på er ting som aske og annet alkalisk, det kan nøytraliserte prosessen med syrning. Det samme gjelder mat som er hardt angrepet av grønn mugg. Det går som oftest bra, men det kan skje at muggsoppen «vinner» over bakteriene i bøtta og prosessen stopper.

Noen ting tar lengre tid å kompostere som avokadostein og skall samt bein fra kjøtt og kylling. Men det brytes ned til slutt. Veldig fuktig mat som suppe og rester av gryteretter og lapskaus egner seg også dårlig i en bokashikompost.

Hvordan gjør jeg det? Første steg

Det første du gjør er å samle avfall. Ha en dunk til kjøkkenavfall og fyll den som vanlig. Det er en fordel å dele matrestene opp litt, så kaster du for eksempel et halvt brød kan du rive det opp i mindre biter. Da går det fortere i neste steg.
Fylling av bokashibøtte
En gang om dagen eller når dunken din er full overfører du det til bokashibøtta. Når en starter en ny bøtte med bokashi tar man et par spiseskjeer med bokashistrø i bunnen først. Har ikke bøtten din en tappekran kan det også lønne seg å legge litt opprevet avispapir i bunnen for å samle fukt. Ha ca en liter avfall i bøtta, dryss over et par spiseskjeer med strø, mer avfall, mer strø og så videre. Siden prosessen er luftfri lønner det seg å trykke sammen innholdet i bøtta. Til det kan en legge avis i mellom og bruke hendene, eller bruke bunnen på en glassflaske. På med lokk og kom tilbake når du har en ny dunk avfall.

Bokashibøtta må oppbevares innendørs. Syrningen foregår når det er minst 15 grader. Så en kan ha bøtta under vaskebenken, i gangen eller et annet sted ute av syne. Det vil ikke lukte siden lokket er på. Selv med lokket av er det ikke lukt av gammel eller råtnende mat. Det lukter mer sursøtt men ikke sterkt. Når bøtta er full skal den stå i 14 dager før det er klart til neste steg i prosessen. Det kan være lurt å sette en merkelapp med dato bøtta var full så du husker det. Det gjør ingenting om den blir stående lengre enn 14 dager.

Underveis kan du tappe ut bokashivæske hvis du har en slik bøtte. Dette er veldig næringsrikt og sterk gjødning som du kan bruke som gjødselvann utblandet i forhold 1:100.
Tappet bokashivæske

Hvordan blir det jord? Andre steg

Etter 14 dager er prosessen ferdig. Når du ser i bøtta ser det ganske likt ut som da du puttet det i. Nå er det klart for neste steg som er å blande med jord. Det aller enkleste er å grave det ned på parsellen din. Grav en grop eller renne, ha i avfall, og bland godt med jord. Avslutt med 10 cm jord på toppen. Siden vi har grevling i hagen som liker dette her bør du dekke med en rist eller lignende de første dagene så han ikke graver det opp igjen.
Nedgraving av bokashi

Det som skjer nå er at bakterier og organismer, mark og liknende, vil omdanne avfallet til jord i rekordfart. Etter to uker vil du ikke kunne kjenne igjen mye av matavfallet ditt. Resultatet er utrolig næringsrik jord med masse liv.

Pallekarmer er spesielt godt egnet til å lage bokashikompost i. Spesielt hvis du ellers unngår å grave på resten av parsellen din. Prosessen bli den samme, fjern jord, fyll på med bokashi og bland godt og dekk med et godt lag jord tilbake. Du kan også bruke pallekarmer som såkalt jordfabrikk. Mer om det under.
Fylling av bokashi i pallekarm
Dekking av jord over bokashi

Et alternativ til å grave det ned med en gang er å blande det med jord i en tønne eller et kar. Det kalles en jordfabrikk. På høsten og vinteren kan dette være en god ide. Det er også en fantastisk måte å bruke gammel jord fra potter og krukker på. Har du ikke jord tilgjengelig kan du bruke løv på høsten. Løv har mye jordbakterier og annet som vil sette i gang nedbrytningsprosessen. En slik jordfabrikk er super å ha når du trenger ekstra næring, i bedene dine eller ved ompotting av planter.
Bokashi jordfabrikk ved ompotting av tomat

Når kan jeg plante?

Det sies at en bør vente to uker fra en har blandet bokashi med jord til en planter på toppen. At det er for sterkt før det og kan skade plantene dine. Dette har jeg aldri opplevd, og plantet rett på toppen av nedgravd bokashi mange ganger. Planter som kål, tomat, mais, agurk, squash og gresskar som er næringskrevende elsker bokashi. Spesielt tomater planter jeg rett på «fersk» bokashi, og det går kjempefint.
Grønnkål oppfostret på bokashi og gressklipp

Squash plantet på nedgravd bokashi

Hvor kan jeg lære mer?

Skolehagen skal ha kurs i bokashi 18 juni 2020 i skolehagen. Vi vil gå gjennom og vise alle steg av prosessen og snakke om erfaringer. Der er du hjertelig velkommen, meld deg på via våre facebooksider. Kurset vil bli gjentatt senere også.

På nett har bokashi.no en god blogg med mange temaer som bokashi på vinteren og liknende. Ellers vil jeg anbefale Sara Bäckmo sin videoserie om bokashi på youtube.

Kommentarer

  1. The sound blooming of Vegas started after the tip of World War II when all this brilliance drew the eye of essentially the most harmful teams on the time - the Mafia. There are rumors that the enduring 안전바카라 Al Capone had an intention to build an imposing on line casino complicated within the metropolis, however this idea was never accomplished. For a few years, the Mafia did not put a hand on the privileges that Vegas offered, however {at some point|sooner or later|in some unspecified time within the future}, there was no other choice.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg